Zoals je misschien inmiddels weet, ligt de oorsprong van Liquido in Brazilië en wel in São Paulo om precies te zijn. Een van de grootste steden ter wereld. Een echte metropool. Een aantal keer per jaar gaan we persoonlijk naar Brazilië.

In deze blog neem ik mee en krijg je een kijkje achter de schermen van een typisch bezoekje aan Liquido Moda in São Paulo:

Allereerst gaan we op bezoek bij het hoofdkantoor van Liquido om bij te kletsen met de oprichters. Dat gaat altijd gepaard met de traditionele Braziliaanse gastvrijheid: samen wat eten en drinken en vooral gezelligheid. Uiteraard heb je dan ook te maken met cultuurverschillen. Om nog maar niet te spreken over de taalbarriëre. Het afgelopen jaar ben ik begonnen met een taalcursus Braziliaans Portugees. Een prachtige taal, maar ook een uitdagende taal om te leren. En met name de uitspraak: dat wat de taal zo mooi maakt, maar ook dat wat het lastig maakt om de taal goed te leren. Een van de dingen die mij het meeste zijn bijgebleven op het gebied van cultuurverschillen is het gebruik van de handtas. Regelmatig werd mij een stoel aangeboden, waar ik over het algemeen dankbaar gebruik van maakte (zaken doen in Brazilië vraagt om veel geduld). Verschillende keren werd mij vervolgens een extra stoel aangeboden om mijn tas op te zetten die ik dan al op de vloer had gezet. Ik sloeg dit altijd lachend af. Tot mijn taalkennis toereikend was geworden om de uitleg te begrijpen: in Brazilië zet je nooit je tas op de grond omdat dat ongeluk zou brengen! Sindsdien pas ik me aan aan de lokale gebruiken en zet mijn tas nooit meer op de grond. Het is me ook opgevallen dat de meeste restaurants en café’s ook haakjes aan de tafel of bar hebben om je tas aan te hangen.

Daarna staat ook altijd een bezoek aan de fabriek op de agenda. Zo heb ik al verschillende keren met eigen ogen kunnen zien dat de werkomstandigheden bij Liquido uitstekend zijn! Iedereen lijkt het naar zijn zin te hebben en er loopt ook altijd een verstandelijk beperkte doofstomme man in het magazijn. Hij is een van de personeelsleden in het arbeidsprogramma van Liquido om gehandicapte mensen in de arbeidsmarkt een plekje te kunnen bieden. Inmiddels hebben we een vaste medewerkster die ons helpt bij onze inkoop in de fabriek, Simone. Na het Braziliaanse welkom; een hartelijke groet en een knuffel, gaan we aan de slag. Allereerst de nieuwste artikelen bekijken en uitzoeken. De nieuwste prints bekijken en selecteren welke we willen inkopen. Daarna nog een ronde langs de basics en als er nog tijd is, zijn we ook altijd welkom bij het ontwerpteam om de nieuwste ideeën te bewonderen en alvast een voorproefje te krijgen van wat we de komende tijd kunnen verwachten; wat zijn de laatste trends. Niet alleen qua artikelen, maar vooral ook op het gebied van de prints natuurlijk.

Een deel van de inkoop nemen we direct mee naar Nederland om de foto’s te kunnen maken voor op de website. De rest laten we opsturen en wordt na een aantal weken bij ons afgeleverd.

Gedurende het jaar kopen we ook in via Skype en per email, maar het persoonlijke contact in Brazilië blijft toch het beste. Dat je de artikelen zelf echt even kunt zien, voelen en zelf proberen. De combinatie van digitaal en live contact maakt het mogelijk om iedere maand nieuwe items te kunnen aanbieden om zo de collectie dynamisch te kunnen houden.

Tchau!

December 2015